www.iFourWinns.com

Dedicated to Current and Future Owners
It is currently Sun Jul 21, 2024 5:41 pm

All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Sat Jun 08, 2024 11:58 am 
Offline
Tadpole

Joined: Sun Feb 21, 2016 7:59 pm
Posts: 4
Location: Rhode Island
88 Fourwins 205 sundowner 4.3 omc cobra 4bbl won't rev past 4k unless I unplug the esa - then it runs strong, just won't shift...

2020 when I had the motor out for transom replacement, I fitted a new cdi esa
123-9898-P since my original hadn't worked for awhile.

2022 I finally finished my project and tried to do some boating but couldn't go over 3500 rpm in the water. Tried tune up, new fuel since the boat sat 2 years, eventually put it on the back burner.

2023 installed new carb - no change. That is when I realized I could duplicate the concern on the trailer. I also found that if I disconnected the 2 pin connector for esa the boat ran great. Unplugging just the switches doesn't help. Contacted CDI (now they charge $35 for 30 mins of advice), they said sounds like a bad esa module, too old to warranty, good luck. They also recommended switching to a cdi 123-9800. I ordered one and installed - no change. Then I swapped in my original ign coil I had replaced years before and it seemed somewhat better. I figured maybe the replacement coil had some resistance issue (cdi says they need 3 ohms) and I gently used the boat a few times - stalled a few times idling in gear, didn't like to go fast...

2024 - I really want to be able to buy replacement coils without fear they will not work. I bought and installed pertronix unit to replace points, installed their recommended flame thrower coil 3 ohms and ran a new wire from alternator to bypass the 1.5 ohm resistor wire. Set timing to 6°. The damn boat still won't rev past 4k unless I unplug the esa. What am I missing!?? 13.5v at coil at idle, ballast wire I originally overlaid has now been cut, alternator output on orange wire is .8v higher than output at bottom post that feeds coil/esa only when pertronix is connected - maybe internal alternator issue but I think 13.5v at coil should be enough.


Maybe alternator issue? It does surge past 15v @ 800-1300 rpms. Thought about wiring alternator pos to sense as I've seen mentioned in multiple posts but I have a question about that too, the coil and esa feed off the sense side. Would I move those to the excite side, then run pos to sense?

Overstroke switch taken out of the picture with the switches disconnected?

Sorry for the very long story/ explanation but I'm at the end of my rope here. After doing a transom and stringers I really wanted to enjoy this boat for awhile...

Steve

_________________
88 205 Sundowner 4.3/OMC


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC - 6 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group